De industriële woonstijl, stoer en robuust!

Industrieel wonen is stoer!

De industriële stijl is een stijl die niet aan poespas doet. Neutraal met opvallende accenten is key. Dit geldt voor het gehele interieur, maar ook voor alle afzonderlijke meubelstukken. Geen tierlantijntjes, maar grote blikvangers zoals een grote lamp, een ijzeren trap of een oude metalen kast.

De grondslag van de industriële stijl begint bij een neutrale basis. Denk aan koelere kleuren zoals zwart-, wit- en grijstinten, legergroen en bruin. Kleuren van materialen zoals beton, kalk, klei en steen passen perfect in een industrieel interieur. Deze koele tinten laten je interieur ook groter lijken. Naast een basiskleur is de keuze van materiaalgebruik ook essentieel om de industriële stijl te implementeren.

Eigenlijk is het heel simpel; alles wat “natuurlijk”  en “stoer” is past in een industrieel interieur. Denk aan metaal, staal, leer, beton, bakstenen en hout. Spelen met deze verschillende kleuren en materialen levert de meest spannende interieuren op. Een stalen eettafel tegen een ruwe stenen muur, een houten keuken met betonnen werkblad of een betonnen vloer met een grote, groffe leren fauteuil. Less is more.

- Advertentie -

Combineer ruwe materialen tot één geheel.

Wat je ook moet durven, is om niet alles perfect af te werken. Wissel effen, afgewerkte oppervlaktes af met een ruwe bakstenen muur, ijzeren steunpilaren of houten balken. Heb je nu geen ruwe bakstenen muur in je huis, dan zijn er tegenwoordig ook heel veel mooie behangrollen met ruwe muren of baksteen muren. Ook hoeven de elektriciteitskabels, waterleidingen en buizen niet zo diep mogelijk weggestopt te worden in de muur. Bij de industriële stijl is het juist de bedoeling dat deze open en bloot te zien zijn. Het hoeft er allemaal niet te afgewerkt uit te zien, hoe rauwer hoe beter. De kabels en buizen zorgen juist voor wat textuur in de open ruimte.

De basis voor een industrieel interieur is dus neutraal. De eyecatchers in je interieur creëer je met grote elementen. Denk hierbij aan een bijzondere trap maar ook je meubels kunnen dienen als blikvanger. Zet hierbij het natuurlijk materiaalgebruik door om de industriële stijl helemaal te af te maken. Een grote mooie leren bank, een grote houten eettafel met stalen onderstel of een grote stalen kast. Key = echte en grote meubels. De meubels moeten niet allemaal strak gelakt of blinkend nieuw zijn. Verweerd, oud en een deukje hier en daar brengen de meubels tot leven en geven zo ook je interieur die stoere uitstraling. Maak er één geheel van.

Verlichting in de industriële woonstijl.

Kies niet voor alles in één kleur of materiaalsoort. Varieer en bekijk wat goed bij elkaar past en wat vooral ook bij jouw soort industriële stijl past. Struin rommelmarkten of antiekzaken af. Je vindt er vast de blikvangers die jouw interieur de finishing touch kunnen geven! Ben je bang dat een koele basis en grote meubels voor een kil interieur zorgen dan is er altijd nog de verlichting die sfeer in je huis brengt. Er zijn heel veel verschillende soorten industriële lampen. Denk hierbij aan grote, robuuste lampen zoals een fabriekslamp. Deze lampen geven je interieur direct een stoere en ruige blikvanger, maar brengen ook veel sfeer in je woning. Bevestig deze grove, metalen lampen door middel van een ketting of staalkabel aan je plafond om de look helemaal af te maken. Heb je al veel grote en grove elementen in je interieur, kies dan voor een luchtiger model zoals een draadlamp.

Tegenwoordig heb je heel veel stoere filament LED lampen die deze lampen naar een next level brengen. Filament lampen lijken net op het oude peertje en zijn helemaal hot in 2017. Net als lampen met een betonlook. Deze passen ook perfect in een industriële stijl en zie je ook veel als tafellamp of vloerlamp. Al met al, echte sfeermakers.

Als laatst kies je de woonaccessoires. Met accessoires kun je jouw interieur meer kleur, balans of juist een warmer gevoel geven, mocht je het toch net te kil vinden. Ook kun je heel gemakkelijk met je accessoires wisselen waardoor je snel van uitstraling kan veranderen. In de winter wil je vaak net een warmere uitstraling. Kies dan voor warmere kleuren zoals beige, rood, bruin, donkerblauw etc. In de zomer wil je vaak juist een meer frisse uitstraling, kies dan voor pasteltinten zoals lichtgroen, lichtblauw of lichtroze.

Met deze tips kan je industriële woning niet meer misgaan! Denk eraan; less = more en durven is het sleutelwoord. Niets is fout als het maar jouw eigen huis en stijl is. Dat is het belangrijkste!

- Advertentie -