Richt je eethoek in met deze tips

De eethoek is een belangrijke plek in huis, welke één van de basisonderdelen van je interieur is. Het is dus verstandig om goed over de indeling van je eethoek na te denken als je je huis gaat inrichten. De vorm, materialen en kleur van je tafel en stoelen kunnen veel invloed hebben op je gehele inte-rieurplan. In dit artikel lees je onze beste tips voor het inrichten van je eethoek.

VORM VAN DE EETTAFEL

Het kiezen van je eettafel is vaak een goed begin. Deze bepaalt niet alleen de indeling van je eet-hoek, maar is ook een belangrijke onderdeel van de styling. Bedenk je goed met hoeveel mensen je er comfortabel aan wilt zitten. Een ronde tafel is bijvoorbeeld heel leuk in een kleine eetkamer, maar je kunt aan de gemiddelde ronde eettafel niet enorm veel mensen kwijt. De meeste ronde eettafels hebben plek voor een stuk of vier stoelen. Wil je een ronde tafel met zes stoelen? Dan wordt het al gauw een tafel met een hele grote diameter (waardoor deze ook weer een stuk meer ruimte in beslag neemt). In een smalle eetkamer kan je in dat geval dus weer beter voor een recht-hoekige eettafel gaan waar je zes stoelen aan kwijt kunt.

Wil je wel makkelijk zes stoelen aan de tafel kunnen zetten, maar zoek je wel een speelse oplossing? Dan is een ovale eettafel ook een leuk idee! Deze doorbreekt wel de rechte lijnen in je kamer wat, maar is alsnog heel praktisch in te delen.

- Advertentie -

De sfeer van een ronde tafel, maar dan wel met zes zitplaatsen? Dan is een zeshoekige eettafel ook een hele goede optie! Je ziet deze (nog) niet zoveel in het interieur, dus je hebt dan ook nog eens een uniek item.

MATERIAALGEBRUIK IN DE EETHOEK

Een mooie eethoek bestaat vaak uit een mix van materialen. Zo kun je een stoere houten eettafel bijvoorbeeld heel goed combineren met eetkamerstoelen in een warme stof. Ga je juist voor een strakke hoogglans tafel? Dan is het een goed idee om wat extra sfeer toe te voegen met stoelen in een natuurlijk materiaal, zoals hout of rotan.

De laatste jaren zien we steeds vaker dat er met verschillende eetkamerstoelen aan de eettafel wordt gewerkt. Dit geeft een speels geheel, maar pas er wel voor op dat het niet te chaotisch wordt. Wil je het geheel rustig en in balans houden? Kies dan verschillende eetkamerstoelen die wel over-eenkomsten op een bepaald punt hebben. Hierbij kun je denken aan steeds hetzelfde zwarte on-derstel of juist dezelfde witte kuipjes, maar dan wel met een verschillend onderstel. Wanneer je het wel leuk vindt om voor hele verschillende stoelen te gaan, kun je ook eens denken aan meerdere stoelen in neutrale kleuren. Dus combineer bijvoorbeeld een wit kuipstoeltje met een rotan stoel, een houten stoel en een lichtgrijs fluwelen stoeltje. Allemaal neutrale tinten die een rustig geheel vormen (en de stoelen zijn alsnog heel verschillend).

EEN BANKJE BIJ DE EETTAFEL

In plaats van vier of zes stoelen, kun je ook kiezen voor een bankje aan één zijde van de eettafel. Zeker in een kleine eetkamer, kan een bankje zonder leuning je eethoek ruimer laten lijken. Als je hem tegen de muur plaatst, kun je dan alsnog lekker lang zitten. Staat je eettafel in het midden van de eetkamer? Dan kan een bankje natuurlijk ook! Houd er dan wel rekening mee dat een bankje zonder rugleuning wat minder comfortabel is als je echt lang wilt tafelen. Een bank mét rugleuning is dan een betere keuze.

- Advertentie -