5 trends voor kantoorinrichting in 2022

De inrichting van een kantoor heeft nog nooit zo’n belangrijke rol vervuld als vandaag de dag. Elk jaar worden er nieuwe ontwikkelingen geïmplementeerd en worden trends uitgeprobeerd in kantoren over de hele wereld. Het resultaat: nieuwe en innovatieve mogelijkheden voor de ontwikkeling van de kantoorinrichting. Welke trends zijn er voor 2022?

1. Een werkplek is een belevenis
Er heeft een verschuiving plaatsgevonden in de wereld van de kantoorinrichting. Van een traditionele focus op functionaliteit en de mogelijkheid om zo veel mogelijk mensen op een bepaald oppervlakte kwijt te kunnen naar een inrichting die de medewerker centraal stelt. Het ‘beleven’ van de werkplek wordt steeds belangrijker.

Het begrip werkplekbeleving komt voort uit de wens om een werkplek te creëren waar medewerkers zich gelukkig voelen, productief kunnen werken en waar ze zich gewaardeerd voelen. Voor ontwerpers is het de uitdaging om deze doelen te vertalen naar een passend en praktisch ontwerp. Deze ervaring wordt beïnvloed door een breed scala aan factoren, van de kwaliteit van thee, koffie en snacks tot de mogelijkheid om fietsen veilig te stallen of bijvoorbeeld te kunnen douchen. Maar vooruitstrevende bedrijven worden steeds proactiever als het gaat om het definiëren van de werkplekervaring vanuit het perspectief van de werknemers.

- Advertentie -

Kort gezegd, betekent dat dat er tegenwoordig veel meer aandacht is voor de details en dat ook de mening van medewerkers hierin belangrijk is. Hierdoor vinden we in de toekomst meer ruimtes of zaken in een kantoor waarvan we nu vinden dat het er niet perse thuishoort. Bijvoorbeeld een yoga studio, gameruimte of zelfs een ruimte om muziek te maken.

2. Oud & nieuw
Echt nieuw is deze trend niet, want we zien de afgelopen jaren steeds meer bedrijfsruimtes die oud en nieuw combineren. Maar in 2022 zet deze trend zich nog door. En dat gaat verder dan oud meubilair gebruiken. Bedrijven die een oud kantoorpand hebben, willen die oude elementen steeds meer laten zien. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van de bestaande architectuur en dit te combineren met comfortabel en kwalitatief goed kantoormeubilair komt een oud pand weer tot leven.

3. Grotere concentratieruimtes
Meer en meer bedrijven bieden hun medewerkers de mogelijkheid om op verschillende plekken te werken, afhankelijk van datgene wat ze moeten doen. Maar waar nog steeds meer behoefte aan is, zijn ruimtes waar medewerkers geconcentreerd en zonder afleidingen kunnen werken.

Door de open kantoortuinen komt de klacht dat medewerkers zich vaak moeilijk kunnen concentreren vanwege het geluidsniveau relatief vaak voor. Als reactie hierop werden de laatste jaren vooral kleine ruimtes gemaakt waar mensen zonder gestoord te worden kunnen werken of een telefoongesprek kunnen voeren. Maar de laatste tijd zien we steeds meer grotere concentratieruimtes die doen denken aan een bibliotheek.

In deze ruimtes gelden vaak dezelfde soort regels als in een gewone bibliotheek: niet praten, geen mobieltjes en niet storen. De enige uitdaging is wel om te zorgen dat iedereen die regels ook daadwerkelijk naleeft.

In deze ruimtes gelden vaak dezelfde soort regels als in een gewone bibliotheek: niet praten, geen mobieltjes en niet storen. De enige uitdaging is wel om te zorgen dat iedereen die regels ook daadwerkelijk naleeft.

4. Gebruik knallende kleuren
Misschien gebruikt u kleur om de persoonlijkheid van uw bedrijf duidelijker  naar voren te laten komen. Maar dat is niet wat we bedoelen met deze trend. Gebruik felle kleuren om een kantoor meer schwung te geven. Geen zorgen, dat betekent niet dat u direct alle muren oranje moet verven, maar meer dat u misschien eens kunt kijken naar het gebruik van meerdere complementaire kleuren voor kantoormeubilair. Bijvoorbeeld een paar gele en blauwe stoelen in een verder neutrale ruimte.

Verder lezen? Meer kleur op kantoor voor betere bedrijfsresultaten

5. Meer zaken achter slot en grendel
Met het in werking treden van de AVG (algemene verordening gegevensbescherming) afgelopen jaar, wordt het steeds belangrijker om gegevens op een veilige plek te bewaren. Waar iedereen tot voor kort nog allerlei documenten op zijn of haar bureau liet liggen, is dat sinds het ingaan van de AVG wel anders. Alles waar persoonsgegevens op staan, moet achter slot en grendel. Niet zo gek dat daarom meer en meer bedrijven investeren in kwalitatief hoogwaardige archiefkasten. En dat heeft niet alleen als voordeel dat de gegevens veilig opgeborgen zijn, maar zorgt ook nog eens voor een opgeruimd kantoor.

- Advertentie -